Využití buněčných kultur k testování přírodních látek rostlinného původu - Ručková, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Předložená práce se zabývá přípravou vodných a olejových extraktů rostlinného původu, jejich charakterizací a testováním cytotoxicity a genotoxicity. V teoretické části byla vypracována rešerše zaměřená na základní informace o použitých rostlinách a druzích koření nebo čaje. Dále byla popsána použitá metoda přípravy lipozomů a enkapsulace účinných látek, stanovení antioxidační aktivity, charakterizace částic, kultivace buněčných kultur a princip použitých testů cytotoxicity a genotoxicity. Rostlinné extrakty byly spektrofotometricky stanoveny na obsah polyfenolů a flavonoidů a byla změřena jejich antioxidační aktivita. Do lipozomů vytvořených metodou ultrazvukové homogenizace byly enkapsulovány aktivní látky z extraktů, byla stanovena enkapsulační účinnost, a také dlouhodobá stabilita těchto složek. Metodou DLS byla určena velikost připravených lipozomů a změřením zeta potenciálu jejich stabilita. Nezbytnou součástí práce byla kultivace humánních keratinocytů. Byl proveden MTT test cytotoxicity na buněčné kultuře a SOS Chromotest genotoxicity na modelovém organismu geneticky upravené E. coli. Na závěr bylo navrženo možné použití připravených lipozomů v kosmetickém či farmaceutickém průmyslu.

The presented bachelor thesis is focused on preparing aqueous and oil extracts of plant origin, their characterization and testing of their cytotoxicity and genotoxicity. The theoretical part contains basic information about plants and kinds of spices or tea that were used. Description of used methods of liposome preparation and encapsulation of active substances, measurement of antioxidant activity, particle characterization, cultivation of cell cultures and the principle of cytotoxicity and genotoxicity tests used in this thesis is included. Phenolics and flavonoids content was determined using the spectrophotometry. Antioxidant activity was evaluated spectrophotometrically as well. By ultrasonic homogenization method, liposomes were prepared and active agents were encapsulated into these vesicles. Encapsulation efficiency and stability of active substances were measured by spectrophotometry. By DLS method, size of particles was determined. Particle stability was derived from the zeta potential value. Important part of the bachelor thesis was cultivation of human keratinocytes. The cytotoxicity of extracts and liposomes was assessed by MTT assay on human cell cultures. The genotoxicity of extracts and liposomes was defined using SOS Chromotest on model organism, genetically modified E. coli. In conclusion, the potential use of prepared liposomes in the cosmetic or pharmaceutical industry has been proposed.
Use of cell cultures to testing of natural substances of plant origin
Keywords: lipozomy; enkapsulace; antimikrobiální látka; antioxidanty; keratinocyty; cytotoxicita; genotoxicita; liposomes; encapsulation; antimicrobial substance; antioxidants; keratinocytes; cytotoxicity; genotoxicity