Klasifikace základního investičního fondu a související daňové aspekty - Boch, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Bakalářská práce se zabývá vymezením základního investičního fondu jakožto rozborem jeho teoretických parametrů, tak postupem k jeho správné klasifikaci. Výstupem bakalářské práce je jak ucelený teoretický základ této problematiky vhodný k jejímu pochopení, tak metodický návod, jak v praxi správně základní investiční fond identifikovat včetně rozboru souvisejících aspektů. Teoretická část zahrnuje základní informace o fondech na finančních trzích, právní základy investičních fondů a úpravu v zákoně o dani z příjmu souvztažnou s potřebami vybrané problematiky. Praktická část navrhuje a popisuje metodický postup pro klasifikaci základního investičního fondu a testuje tento postup na případových studiích.

The bachelor's thesis deals with the definition of an elementary investment fund as an analysis of its theoretical parameters, as well as the procedure for its correct classification. The output of the bachelor's thesis is both a comprehensive theoretical basis for this issue suitable for its understanding, and a methodological guide on how to correctly identify an elementary investment fund in practice, including an analysis of related aspects. The theoretical part includes basic information about funds on financial markets, the legal basis of investment funds and the regulation in the Income Tax Act corresponding to the needs of the selected issue. The practical part proposes and describes a methodological procedure for classifying an elementary investment fund and tests this procedure on case studies.
Classification of The Elementary Investment Fund and Related Tax Aspects
Keywords: Základní investiční fond; daň z příjmu; klasifikace základního investičního fondu; zvýhodněná sazba daně z příjmu investičních fondů; fond; Elementary investment fund; income tax; elementary investment fund classification; preferential income tax rate for investment funds; fund