Řešení problematiky ovládacího mechanismu odpojovače vysokého napětí - Metelka, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato bakalářská práce se především zabývá návrhem a konstrukcí pojistné kuličkové spojky pro ovládací mechanismus odpojovače vysokého napětí firmy IVEP. Obsahuje také krátkou rešerši pojednávající obecně o odpojovačích a o pojistných spojkách s malou ukázkou konkrétních odpojovačů firmy IVEP a s příklady konstrukce komerčně vyráběných pojistných spojek od několika náhodně vybraných výrobců. Součástí práce jsou výrobní výkresy nenormalizovaných součástí, výkres sestavení a trojrozměrný počítačový model celé spojky. Přiloženy jsou také výsledky kontrolních měření momentu prokluzu hotového prototypu.

This Bachelor‘s thesis deals mainly with the design of a safety ball clutch for the control mechanism of a high voltage disconnector made by IVEP company. This work includes a short summary about disconnectors and safety couplings in general, with concrete examples of disconnectors by IVEP and construction examples of commercially used safety clutches from number of randomly selected producers. The thesis also contains component drawings, assembly drawing and a 3D model of the complete coupling. Attached are the control measurement results of the torque moment of the completed prototype.
Problem Solution of the Control Mechanism of the High Voltage Disconnector
Keywords: Odpojovač vysokého napětí; pojistná spojka; kuličková spojka; High voltage disconnector; safety coupling; ball clutch