Detekce obličejů ve videu - Hypský, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o detekci obličejů ve videu. Jsou postupně popsány metody detekce lidské kůže v obraze, nejprve parametrické a následně pomocí Gaussova rozložení pravděpodobnosti. Následně jsou popsány metody detekce obličejů pomocí invariantních rysů i  pomocí metod využívajících strojové učení. Zvláštní důraz byl kladen na detekci obličejů pomocí detektoru ViolaJones, využívajícího algoritmu AdaBoost. V práci je také popsána praktická realizace detektoru obličejů, která byla implementována v jazyce C++ za použití knihovny OpenCV.  V závěru práce jsou popsané metody zhodnoceny a rozebrán další možný vývoj projektu.

This bachelor's thesis describes detection of faces in video. Methods for human skin detection are described, both using the parametric approach and using the Gaussian distribution. The following is an analysis of face detection methods using the invariant features and using the machine learning methods. A particular emphasis was placed on face detection using the Viola-Jones detector using AdaBoost algorithm. The thesis also describes a practical implementation of the face detector, which was implemented in C++ using OpenCV library. Finally, the described methods are evaluated and the future project development is analyzed.
Face Detection in Video
Keywords: Detekce obličeje; detekce kůže; Gaussovo pravděpodobnostní rozdělení; AdaBoost; Viola-Jones; invariantní rys; Face detection; skin detection; Gaussian probability distribution; AdaBoost; Viola-Jones; invariant feature