Design ponorného pozorovacího plavidla - Macháčková, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Hlavním cílem diplomové práce bylo navrhnout design ponorného pozorovacího plavidla. Najít inovativní přístup k navrhování a modernizaci v oblasti designu zvoleného tématu. Tato práce ukazuje kreativitu autora a schopnost splnit požadované zadání v určené době s odpovídající úrovní diplomové práce. Neboli přenést navrhované plavidlo z čistě funkčního produktu na esteticky vyváženy objekt s vyřešenou ergonomií a znalostí současnych materiálů.

The design of an underwater observation vessel is the main objective during the thesis. An innovative approach will be applied in terms of modernization and design of the chosen topic. This work shows the author‘s creativity and ability to execute the required task in a specific time frame based on the appropriate level for a thesis. It reveals the steps that lead to an aesthetically balanced object from a functional product. Ergonomic standards and contemporary materials have been one of the basic knowledge.
Design of Observation Submersible Vessel
Keywords: Ponorného plavidlo; ponorka; ponoření; vynoření; plavba; design.; Submersible vessel; submarine; immersion; emersion; sail; design.