Vliv inertní atmosféry na smáčení povrchu u bezolovnatého pájení - Nestrojil, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato diplomová se zabývá studií vlivu ochranných atmosfér na smáčivost pájeného povrchu. V teoretické části je rozebrána problematika pájení, pájeného spoje, oxidace a ochranných atmosfér. V praktické části byl zhotoven skleněný zákryt s interní temperancí přiváděného plynu určený pro testování smáčivosti rozdílných povrchových úprav metodou smáčecích vah a byly provedeny testy i s vyhodnocením vlivu inertních plynů na smáčivost povrchů v různé materiálové kombinaci. Další experimenty byly provedeny s plazmovým čištěním jako možnou náhradou tavidel. Na závěr této práce je uvedena diskuse dosažených výsledků a také náměty na další výzkumy v této problematice.

This master´s thesis dealing with study of influence of inert atmosphere on the wettability of soldered surfaces. The theoretical part is discussed the issue of the soldering, solder joint, oxidation, and inert atmosphere. The glass cover with internal inert gas preheating for the wetting balance testing was prepared in the practical part. With this adjustment were realised tests, in which was examined the effect of the inert gases on the wettability of different materials combination. Further experiments were focused on plasma surface cleaning as possible flux substitution. The evaluation of these experiments were discussed in the end of this master´s thesis. Some of topics were designed for further experiments.
Influence of Inert Atmosphere on Surface Wetting in Lead Free Soldering
Keywords: Bezolovnatý pájený spoj; smáčení; oxidace; ochranná atmosféra; argon; dusík; plazma; Lead-free solder joint; wetting; oxidation; inert atmosphere; argon; nitrogen; plasma