REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI - Havlík, Darina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Revitalizace předpolí Květné zahrady v Kroměříži Koncepce návrhu vychází z existujících původních kompozičních os historické části zahrady. Nově navržené objekty doplňují současný kompoziční systém svým symetrickým uspořádáním, situováním vstupů i umístěním atraktivních funkcí do pohledově významných poloh. Navržené návštěvnické centrum svou polohou plně respektuje původní limity zadání, odvozené od hranice plochy historicky již zastavěné. Maximálně uvolňuje prostor k plné rekonstrukci geometrické pomerančové zahrady a k realizaci kontrastně pojaté nové části zahrady využívající kompozičních linií měkkých organických tvarů, optických odrazů architektonických objektů ve vodní hladině a dalších prvků soudobé zahradní architektury k obohacení historického areálu. Vlastní stavební objekt návštěvnického centra je přiměřenou hmotovou i výrazovou reminiscencí na skleník jako obecně akceptovaný druh stavby v prostředí zahrad. Horizontálně položená hmota nechává plně vyznít dominantní historické objekty, drobnější architektonické měřítko reaguje na charakter místa. Hala centra je nesena tvarově optimalizovanými trojkloubovými rámy ocelové nosné konstrukce. Volné křivky výrazově lehké konstrukce a kontrastní materiálové řešení evokují dynamiku a proměny současné doby jako současný přínos k historickému vývoji areálu. Soustředění prosklených ploch s atraktivními mobilními stínícími prvky do pohledově akcentované části objektu v kontrastu s plnými částmi průčelí s horním prosvětlením přináší prostorovou bohatost i do interierů objektu. Nové centrum disponuje všemi potřebnými prostory pro dlouhodobé a krátkodobé výstavy, edukační aktivity, prodej knih a upomínkových předmětů i pro relaxaci. Významná je i vysoká adaptibilita navrženého řešení. Veškeré prostory určené veřejnosti jsou bezbariérově přístupné a náležitě vybavené pro užívání osobami se sníženou mobilitou. Jeden z nových objektů hospodářské zahrady slouží jako pěstební skleník, další je využit pro zahradnické předváděcí a prodejní centrum a pro personální a technické zázemí s pohledově odděleným provozním vstupem. Ocelová nosná konstrukce skleníků vychází ze shodného konstrukčního principu tvarově optimalizovaného trojkloubového rámu, avšak narozdíl od konstrukce návštěvnického centra je umístěna v exterieru (v tomto případě v méně agresivním prostředí). Pro rekonstruovaný objekt voliéry se pak nabízí atraktivní a neobvyklé alternativní využití formou papillaria.

Revitalization of the foreland of the Floral Garden in Kromeriz Conteption of design is based on existing original compositional axis of historical parts of the Floral Garden. Newly proposed buildings supply a curent composition system in its symetrical form by situating of entrances and by emplacement of atractive functions to expressively attractive positions of view. Designed visitors centre fully respects original limits of task, its location is determined by border of historically built-up area. It maximally frees a space for full reconstruction of the Orange garden. Proposed solution uses organical forms, soft shapes, mirroring of the architectural objects in water surfaces and other elements of common landscape gardening to enrichment of historical areal. Horizontally placed matter of the designed object of visitors centre allows fully end up the dominant historical objects. Tinier architectural scale suitably reacts to Genius Loci of Floral Garden. The new visitors centre disposes with all of needed spaces for long-term and short-term exhibitions, educational activities, bookshop, souvenirs shop and spaces for relaxation. Important is also the high adaptability of the proposed solutions. For the reconstructed object of aviary, there is offered attractive and not common alternative utilisation in form of papillarium.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Keywords: Darina Šuglová Bakalářská práce; Revitalizace Květná zahrada Kroměříž; papillarim; skleník; oranžérie; holandská pomerančová zahrada; Darina Suglova; Bachelor thesis; Revitalization Floral Garden Kromeriz; papillarium; Greenhouse; Orange garden; Holland garden