Přístřešek v areálu parku - Svršek, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Tématem této diplomové práce je návrh nosné konstrukce přístřešku v parku města Hranice na Moravě. Nosná konstrukce je navržena z dřevěných lepených lamelových nosníků pevnostní třídy GL24h. Jedná se konstrukci tvaru kopule, kde nosnými prvky jsou obloukové dřevěné nosníky. Objekt bude sloužit zejména ke kulturním účelům. Půdorysné rozměry objektu jsou 25x25 m. Bylo zpracováno kompletní statické řešení konstrukce včetně všech detailů připojení jednotlivých prvků a kotvení konstrukce do základových konstrukcí.

This diploma thesis deals with design of the structure of the shelter i the park of city Hranice na Moravě. This load-bearing structure is made of glued laminated wood with the strength class GL24h. The structure has the shape of half ball and the load-bearing beams are in the shape of an arc. This building will be mainly used for cultural purposes. Ground plan dimensions of this shelter are 25x25 m. A complete static design solution including of all connection details and anchoring has been solved.
Shelter in park
Keywords: nosná konstrukce; dřevěné konstrukce; lepené lamelové dřevo; kotvení; detaily přípojů; patní plech; svorníky; Form-finding; load-bearing structure; timber structure; glued laminated wood; details of anchoring; connection details; steel plate; bolt; Form-finding