Vývoj cementových stěrek vyšších užitných vlastností - Kardošová, Romana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Cílem této práce je shrnout a posoudit vlastnosti polymery modifikovaných cementových stěrek, jejich trvanlivost a možnost povrchových úprav. V poslední době se zvyšují požadavky na dodatečné úpravy povrchu pohledových betonů a aplikace cementových stěrek může zrychlit a zjednodušit realizaci pohledových betonů. Polymery modifikované cementové stěrky s přídavkem práškových fotokatalyzátorů mohou podstatně zlevnit a tím pádem i zvýšit dostupnost realizace fotoaktivních betonových konstrukcí. Experimentální část práce se zabývá přídavkem fotokatalyzátoru do stěrky a následným posouzením fotokatalytických vlastností, dále pak možnost modifikace cementových stěrek anorganickými pigmenty a aplikaci uzavíracích transparentních nátěrů pro pozdvihnutí barevné sytosti a odolnosti.

The aim of this paper is to summarize and evaluate properties of polymers modified modified mortar, their durability and the possibility of surface treatment. Recently, the requirements for additional surface treatment of architectonal concrete are increased and the application of polymer-modified mortar can accelerate and simplify the realization of visible concrete. Polymer-modified mortar with the addition of powder photocatalysts can significantly reduce and thus increase the availability of photoactive concrete structures. The experimental part deals with the addition of photocatalyst to the polymer-modified mortar and the subsequent assessment of the photocatalytic properties, the possibility of modification cement mortars with anorganic pigments and the application of transparent coatings for the enhancement of color saturation and resistance.
Development of cementitious screeds of higher use properties
Keywords: Polymerem modifikovaná malta; pigmenty; oxid titaničitý; fotokatalýza; Polymer-modified mortar; pigments; titanium dioxide; photocatalysis