Optimalizace procesů - Vilém, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem využití optimalizace procesů ve strojním inženýrství. Je v ní vytvořen optimalizační model pro optimalizaci řezných podmínek při soustružení. Problém byl zpracován a naprogramován v systému GAMS jako lineární i nelineární problém. Omezující podmínky jsme definovali obecně pro několik druhů technologických procesů.

This bachelor's thesis examine the problem of the process optimization in mechanical engineering. It contains optimization model to optimize cutting conditions in turning. The problem was programmed in the GAMS system as linear and nonlinear problem. Limiting conditions are generally defined for several types of technological processes.
Process Optimization
Keywords: Optimalizace; optimalizace řezných podmínek; lineární programování; nelineární programování; GAMS.; Optimization; optimization of cutting conditions; linear programming; nonlinear programming; GAMS.