Virtualizace vstupních a výstupních operací v počítačových sítích - Remeš, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Tato práce se zabývá problematikou virtualizace počítačových systémů a zejména síťových karet ve vysokorychlostních sítích, a řeší implementaci podpory virtualizační technologie SR-IOV pro síťové karty COMBO. V práci jsou shrnuty různé přístupy k virtualizaci síťových karet a popsány výhody technologie SR-IOV pro vysoce výkonné aplikace. Dále práce obsahuje informace o platformě COMBO a popisuje návrh a implementaci podpory technologie SR-IOV pro tuto platformu. Závěrem je provedeno vyhodnocení výkonnostních testů implementované technologie ve virtuálních strojích. Výsledkem práce je podpora technologie SR-IOV v kartách COMBO, což umožňuje jejich použití ve virtuálních strojích při zachování vysokého výkonu. To umožní budoucím COMBO kartám fungovat jako akcelerátory v sítích využívajících virtualizace síťových funkcí.

This work deals with virtualization of computer systems and network cards in high-speed computer networks, and describes implementation of the SR-IOV virtualization technology support in the COMBO network card platform. Various approaches towards network card virtualization are compared, and the benefits of the SR-IOV technology for high performance applications are described. The work gives overview of the COMBO platform and describes design and implementation of the SR-IOV technology support for the COMBO platform. The work concludes with measurement and analysis of the implemented technology performance in virtual machines. The result of this work is the COMBO cards' support for the SR-IOV technology, which makes it possible to use them in virtual machines with wire-speed performance preserved. This allows future COMBO cards to be used as accelerators in the networks utilizing the Network Function Virtualization.
Virtualization of I/O Operations in Computer Networks
Keywords: Počítačové sítě; síťové karty; virtualizace; virtualizační technologie; SR-IOV; COMBO; NetCope; firmware; ovladače; FPGA; NFV; Computer networks; network card; NIC; virtualization; virtualization technologies; SR-IOV; COMBO; NetCope; firmware; drivers; FPGA; NFV