Subjektivní stanovení množství rušivého šumu u hudebních záznamů z gramofonových desek - Vlašín, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá rušením vyskytujícím se při přehrávání gramofonových desek. Vzhledem k principu funkce gramofonu a procesu vzniku jednotlivých rušení, které se mohou při přehrávání vyskytnout, byly vybrány dvě nejvýraznější a nejčastěji se vyskytující rušení. Pro tato rušení je zkoumán jejich vliv na subjektivní kvalitu zvukové nahrávky. Byla provedena statistická analýza z hodnot získaných od účastníků poslechového testu, také kontrola reliability a případných chyb objevujících se v posudcích jednotlivých posluchačů. Z výsledků byly vyvozeny závěry, které potvrzeny rozdíly mezi dvěma rušeními a také mezi různými zvukovými ukázkami na subjektivní vnímání kvality zvukového prožitku posluchače.

The bachelor thesis is focused on distortion that occurs by playing gramophone records. Due to functional principle of turntable and due to origin of individual distortion, which may occur while playing records, were selected two most significant and most frequently occurring distortion. For these distortion is studied their effect on subjective assessment of audio record. From data obtained from participants in the listening test was performed statistical analysis, also test of reliability and detection of any possible errors occurring in the assessments of individual listeners. The conclusions from results confirmed differences between two distortions and also between different audio samples on the subjective perception of the quality of audio experience for listener.
Subjective assessment of disturbing noise from gramophone records
Keywords: Experimentální psychoakustika; posuzování zvukových podnětů na subjektivních posuzovacích škálách; rušení gramofonových desek; krátké impulsní rušení; šum pozadí; odstup signálu od šumu; subjektivní hodnocení vlivu rušení; intervalová škála; statistická analýza; analýza rozptylu; smíšený model; Tukeyho metoda HSD; Studentův t-test; intraindividuální reliabilita; index spolehlivosti průměrných posudků; interindividuální reliabilita; index spolehlivosti.; Experimental psychoacoustics; rating-scale procedure; distortion of gramophone records; short impulse noise; background noise; signal-to-noise ratio; subjective assessment of effects of distortion; interval scale; statistical analysis; analysis of variance; mixed model; Tukey’s HSD test; Student’s t-test; intra-individual reliability; reliability index of mean ratings; inter-individual reliability; reliability index.