Vylepšení generování vzorů pro detekci škodlivého kódu - Štěpánek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Tato práce se zabývá automatickým generováním vzorů, které jsou využitelné pro detekci škodlivého kódu. Cílem je vytvořit nástroj, který bude pomáhat analytikům při odhalování a detekování malwaru. Jsou zhodnoceny postupy detekce malwaru používané společností Avast Software. Je představen nástroj YaraGen, který byl v rámci této práce zdokonalen. Je popsáno několik typů analýz, které byly pro nástroj YaraGen implementovány. Hlavním přínosem této práce jsou především analýzy behaviorálních rysů škodlivého kódu.

This thesis deals with an automatic pattern generation, that can be used for detection of malicious code. The aim of this thesis is to create a tool to help the analysts to detect malware. Approaches of malware detection used in Avast Software are reviewed. A tool called YaraGen, which was improved in this work, is presented. New analyses implemented for YaraGen are introduced. The main contribution of this thesis are behavioral analyses of a malicious code.
Improved Pattern Generation for Detection of Malicious Code
Keywords: YaraGen; YARA; detekce vzorů; malware; YaraGen; YARA; pattern recognition; malware