Rozhraní pro aspektové vyhledávání v indexu Wikipedie - Cilip, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Cieľom tejto práce je študovať vyhľadávacie systémy s využitím aspektového filtra, následne implementovať vlastný systém, ktorý bude predstavovať aspektové vyhľadávanie nad indexom Wikipédie. Práca sa teda venuje existujúcim riešeniam aspektového vyhľadávania. Z existujúcich systémov a ich chýb bol navrhnutý systém, ktorý je výstupom tejto práce. Navrhnutý systém je popísaný z pohľadu návrhu aj samotnej implementácie. Výstupom je teda aplikačné a grafické rozhranie. Aplikačné rozhranie sa dá integrovať do ľubovoľného informačného systému, kde môže slúžiť aj ako pomocný viacdimenzionálny filter. Grafické rozhranie poskytuje možnosť ako sa dá aplikačné rozhranie využiť v reálnom systéme. Dôraz bol kladený hlavne na využitelnosť a jednoduchosť takéhoto systému tak, aby sa dal využiť v existujúcich informačných systémoch.

Main aim of this thesis is to study existing systems of faceted search and to design own system based on faceted search in the index of Wikipedia. In this thesis we can meet with existing solutions of faceted search. From mistakes and failures of existing solutions was designed our own system, that is output of this thesis. Designed system is described in way of design and implementation. Product of thesis is application and graphical interface. Application interface can be integrated into existing informational system, where it can be used as multidimensional filter. Graphical interface provides option how can application interface be used in real system. System was created focusing on usefullness and simplicity, for using in existing information systems.
Interfaces for Faceted Search in Indexed Wikipedia
Keywords: vyhľadávanie; aspekty; aspektové vyhľadávanie; Wikipédia; Wiki; vedomosť; systémy založené na vedomostiach; RDF; turtle; databázy; relačné databázy; grafové databázy; searching; facets; faceted searching; Wikipedia; Wiki; knowledge; knowledge based systems; RDF; turtle; database; relational database; graph database