Prostorová analýza sněhové pokrývky metodou elektrické impedanční spektrometrie - Novák, Michael (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Sněhová pokrývka je důležitý fenomén klimatický, hydrologický a biologický. Především v empirických vědách má monitorování sněhu a sněhové pokrývky dlouholetou tradici, jejíž význam je v posledních desetiletích umocněn skutečností, že sněhová pokrývka (je ovlivněna teplotou a srážkami) je jedním z důležitých indikátorů změn klimatu. Disertační práce se zabývá monitorováním sněhové pokrývky v letech 2012 až 2018 převážně na území České republiky, a to v Orlických horách. Charakteristické vlastnosti sněhové pokrývky a jejich změny, vyvolané změnou teploty, vlhkosti a rychlosti proudění vzduchu nebo vlastní tíhou sněhu, jsou monitorovány vybranými a dostupnými klasickými metodami a netradiční nepřímou metodou elektrické impedanční spektrometrie. Cílem práce bylo zvládnutí techniky měření netradiční metodou (návrh měřicích sond, vymezení prostoru mezi měřicími elektrodami, sběr a zpracování dat). Metoda je v práci popsána, výsledky monitorování jsou publikovány v grafické podobě a jsou komentovány. Dalším cílem bylo najít vhodný matematický popis závislosti mezi měřenými elektrickými veličinami a vlastnostmi sněhové pokrývky, který bude možné použít pro stanovení vodní hodnoty sněhu a případně i predikci lavinového nebezpečí. Techniku měření nepřímou metodou elektrické impedanční spektrometrie se podařilo zvládnout včetně vymezení případných nežádoucích vlivů ovlivňujících výsledek měření. Nepodařilo se získat statisticky významný soubor dat, na jehož základě by bylo možno stanovit závislost mezi jednotlivými veličinami. Klasické manuální metody lze i nadále považovat za standard pro diagnostiku sněhu a sněhovou pokrývku.

Snow cover is an important climatic, hydrological and biological phenomenon. Especially in the empirical sciences, snow and snow cover monitoring has a long tradition, the importance of which has been reinforced in recent decades by the fact that snow cover (it is controlled by temperature and precipitation) is one of the important indicators of climate change. The dissertation thesis deals with the monitoring of snow cover in the years 2016 to 2019, mainly in the Czech Republic, in the Eagle Mountains. The characteristic properties of the snow cover and their changes, caused by changes in temperature, humidity and air flow rate or by the snow's own weight, are monitored by selected and available classical methods and non-traditional indirect method of electrical impedance spectrometry. The aim of the work was to master the measurement technique by a non-traditional method (design of measuring probes, delimitation of the space between the measuring electrodes, data collection and processing). The method is described in the work, the results of monitoring are published in graphical form and are commented. Another goal was to find a suitable mathematical description of the dependence between the measured electrical quantities and the properties of the snow cover, which can be used to determine the water value of snow and possibly also predict the avalanche danger. The technique of measurement by the indirect method of electrical impedance spectrometry was successfully mastered, including the definition of possible adverse effects affecting the measurement result. It was not possible to obtain a statistically significant set of data on the basis of which it was possible to determine the dependence between individual quantities. Classic manual methods can still be considered the standard for snow diagnostics and snow cover.
Spatial analysis of snow cover using the method of electrical impedance spectrometry
Keywords: sníh; sněhová pokrývka; elektrická impedanční spektrometrie; technika měření; snow; snow cover; electrical impedance spectrometry; measurement technique