Zpracování herních a lokačních dat v reálném čase pro hru laser game - Vojík, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato práce se zabývá návrhem a implementací systému pro zpracování herních a lokačních dat v reálném čase v prostředí laser game. Cílem je umožnit lokalizaci hráčů v aréně pomocí moderních metod zpracování dat a lokalizačních technologií. V teoretické části jsou nejprve zkoumány systémy laser game jednotlivých výrobců a lokalizační metody a používané technologie. Následně práce analyzuje požadavky majitelů laser game arén a jejich hráčů. Na základě zjištěných informací práce navrhuje nový systém, pro zpracování herních a pozičních dat a jejich prezentaci hráčům. V implementační části jsou popsány detaily a problémy implementace takového systému v prostředí laser game arény. Navrhované řešení má za cíl přinést výhodu arénám nejen z hlediska jejich atraktivnosti pro hráče, ale také najít uplatnění na profesionální turnajové scéně, která je v České republice velmi rozvinutá. Výsledky mohou být zajímavé i z analytického hlediska při sledování chování hráčů, klasifikaci herních stylů a případné optimalizaci rozložení překážek v laser game arénách.

This thesis addresses the design and implementation of a system for real-time processing of game and location data in a laser-tag environment. Its goal is to enable player localization within the arena by leveraging modern data-processing methods and positioning technologies. In the theoretical part, the laser-tag systems offered by various manufacturers are first examined, along with the localization methods and technologies they employ. The work then analyzes the requirements of both laser-tag arena operators and their players. Based on these insights, it proposes a new system for processing game and positional data and presenting it to players. The implementation section describes the details and challenges involved in deploying such a system in a laser-tag arena. The proposed solution aims not only to enhance arenas’ appeal to players, but also to find application in the professional tournament scene, which is highly developed in the Czech Republic. Finally, the results may be of interest from an analytical standpoint for monitoring player behavior, classifying play styles, and potentially optimizing obstacle layouts in laser-tag arenas.
Real-time Processing of Game and Location Data for Laser Game
Keywords: laser game; zpracování dat v reálném čase; RTLS (Real-time locating system); lokalizace; UWB (Ultra-Wideband); bezdrátová komunikace; lokalizační algoritmy; TDoA (Time Difference of Arrival); Kálmánův filtr; LaserMaxx; synchronizace hodin; lasergame; real-timedata processing; RTLS (Real-time locating system); localization; UWB (Ultra-Wideband); wireless communication; localization algorithms; TDoA (Time Difference of Arrival); Kalman filter; LaserMaxx; clock synchronization