Vlastnosti zeolitů a jejich uplatnění ve stavebních pojivech - Rousková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Zeolity, jako přírodní či syntetické aluminosilikáty, mají široký okruh uplatnění. Jejich aplikace ve stavebnictví směřuje k použití zeolitů jako příměsi typu II. Je však třeba prokázat jejich reaktivitu a vliv na obsah hydroxidu vápenatého v betonu. Cílem práce je stanovení vlivu zeolitu, jako částečné náhrady cementu v různých koncentracích na mechanické vlastnosti jemnozrnného betonu a spotřebu hydroxidu vápenatého.

Zeolites, such as natural or synthetic aluminosilicates, have a wide range of applications. Their application in the construction industry tends to use zeolites as impurity type II. However, it has to prove their reactivity and affect the content of calcium hydroxide in the concrete. The aim is to determine the effect of zeolite as a partial replacement of cement in different concentrations on the mechanical properties of fine-grained concrete and consumption of calcium hydroxide.
Properties of Zeolites and Their Use in Building Binders
Keywords: zeolit; hlinitokřemičitan; pucolán; pucolánová aktivita; směsný cement; pevnost; zeolite; aluminosilicate; pozzolan; pozzolanic aktivity; blended cement; strength