Touha - Bačíková, Alžběta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
Téma práce má základ v textových úvahách o putujícím subjektu a jeho vůli pronikat skrze překážky a hranice. Cílem jeho touhy není žádný objekt, nýbrž je směřována k nedosažitelnému. Touha je motorem k produkci obrazů, rozšiřujících obzory možného. Vede k rozvíjení imaginárního světa plného zvratů. Práce je vizualizací myšlení. Proces tvorby má dvě části. V první fázi je shromážděno velké množství kreseb jako základní stavební materiál. Následné uspořádání do diagramu je obrazem sítě vnitřních obsahových souvislostí kreseb. Výsledkem je prostorvý diagram konstruovaný pomocí dřevěních latí.

Main theme of bachelor's project is rooted in the text considering the wandering subject and his will to penetrate through the barriers and boundaries. Object is not that towards which desire tends. It tends towards the unattainable. It leads to the invention of an imaginary world which is full of twists. Work is based on vizualisation of thoughts. It consists of two phases. In the first part - drawings has been collected as the basic material. Subsequent diagrammatic organization displays the internal connections between particular drawings. The result is 3D diagram which is constructed from wooden laths.
Desire
Keywords: instalace; prostorový diagram; kresba; kutilská estetika; mentální mapa; imaginární svět; odysea; nekonečná touha; subjekt; installation; dimensional diagram; drawing; DIY aesthetic; mental map; imaginative world; odyssey; infinite desire; subject