ART & ARCHITECTURE - Kulturní stavba v Jižním Centru v Brně (Koncertní a taneční sál "FIESTA") - Korábová, Nikola (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
V rámci přestavby jižního centra města Brna je územním plánem navrhován liniový park, v jehož závěru je zamýšlena realizace kulturní stavby. Centrum hudby a tance Fiesta je diplomní projekt, který zpracovává téma této kulturní stavby s celoměstským významem. Je navrženo ve formě kompaktní hmoty na eliptickém půdoryse, jehož tvarová a směrová nediferencovanost se tak vyrovnává se složitou pozicí v dané situaci. Stavba s výraznou obloukovou strukturou fasády vytváří jednu z dominant parku, který je součástí návrhu. Vnitřní sál nabízí 970 míst k sezení a jeho jeviště je opatřeno elevací, čímž je zajištěna vysoká flexibilita využití. Dále jsou navrženy foyery a ostatní zázemí pro návštěvníky, veškeré potřebné zázemí pro zaměstnance a zásobování. V podzemí je navrženo 200 parkovacích stání.

Within the plans on redevelopment of Brno south centre a linear green park is envisaged with a piece of land designated for a major cultural venue as defined in the masterplan. Fiesta Centre for music and dance is a diploma project engaged in the theme of a city-wide cultural venue. It has been designed in a compact form with an elliptical layout so as to make up with the difficulties of the site. The building’s facade has a strong arched structure setting up a landmark in the park. The park is integral to the design. The auditorium provides with 970 seats and the stage is fitted with an elevating device to maximize the flexibility of the performance. Design includes foyers and the other visitors facilities, necessary staff and delivery background. 200 parking plots are placed in the underground.
ART & ARCHITECTURE - Community Entertainment Facility in South Centre, Brno ("FIESTA" Concert and Dance Hall )
Keywords: elipsa; kulturní stavba; Jižní centrum; ellipse; cultural hall; South centre