Akustická analýza vět složitých na artikulaci u pacientů s Parkinsonovou nemocí - Kiska, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato práce se zabývá návrhem systému analýzy hypokinetické dysartrie, jakožto poruchy motorické realizace řeči, která se vyskytuje u přibližně 90 % pacientů s Parkinsonovou nemocí. Dále je popsána Parkinsonova nemoc a změna řečového signálu při tomto postižení. V následující části jsou popsány příznaky, které se používají pro diagnózu Parkinsonovy nemoci (FCR, VSA, VAI atd.). Pozornost je zde věnována především parametrizačním technikám, pomocí kterých je možné toto onemocnění diagnostikovat, monitorovat a odhadnout jeho progresi. V práci je rovněž popsán protokol akvizice dysartrické řeči, který lze v kombinaci s akustickou analýzou použít k odhadu zatížení hypokinetickou dysartrií v oblasti faciokineze, fonorespirace a fonetiky (korelace s 3F testem). Z hlediska parametrizace jsou pak v práci uvedeny zcela nové parametry založené na metodě RASTA. Analýza je založena na parametrizaci vět složitých na artikulaci. Experimentální soubor dat obsahuje celkem 101 pacientů s PN s různým stádiem progrese a 53 zdravých řečníků. Pro klasifikaci s výběrem parametrů, byla vybrána metoda mRMR.

This work deals with a design of hypokinetic dysarthria analysis system. Hypokinetic dysarthria is a speech motor dysfunction that is present in approx. 90 % of patients with Parkinson’s disease. Next there is described Parkinson's disease and change of the speech signal by this disability. The following describes the symptoms, which are used for the diagnosis of Parkinson's disease (FCR, VSA, VAI, etc.). The work is mainly focused on parameterization techniques that can be used to diagnose or monitor this disease as well as estimate its progress. A protocol of dysarthric speech acquisition is described in this work too. In combination with acoustic analysis it can be used to estimate a grade of hypokinetic dysarthria in fields of faciokinesis, phonorespiration and phonetics (correlation with 3F test). Regarding the parameterization, new features based on method RASTA. The analysis is based on parametrization sentences complicated for articulation. Experimental dataset consists of 101 PD patients with different disease progress and 53 healthy controls. For classification with feature selection have selected method mRMR.
Acoustic analysis of sentences complicated for articulation in patients with Parkinson's disease
Keywords: Hypokinetická dysartrie; Parkinsonova nemoc; parametrizace řeči; zpracování řečových signálů; objektivní analýza; diagnóza; monitorování; odhad progrese.; Hypokinetic dysarthria; Parkinson’s disease; speech parameterization; speech signal processing; objective analysis; diagnosis; monitoring; progress estimation.