Kyvadlo čelisťového drtiče - Pitner, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem kyvadla pro jednovzpěrný čelisťový drtič DC 110x70 a skládá se z několika hlavních částí. První část je zaměřena na zpracování nerostných surovin, konkrétně na proces mechanického rozpojování. Druhá část porovnává charakteristické vlastnosti jednovzpěrných a dvouvzpěrných čelisťových drtičů. Třetí část se věnuje konstrukčním uzlům drtiče DC 110x70. Další část tvoří návrhy dvou variant provedení kyvadla s porovnáním jejich výhod a nevýhod. Pro zvolenou variantu je provedena pevnostní kontrola Metodou konených prvků (MKP) v programu I-DEAS. Poslední část řeší stavění výstupní štěrbiny drtiče při použití navrženého kyvadla.

This master thesis deals with structural design of pendulum for single toggle jaw crusher DC 110x70 and consists of several main parts. The first part focuses on the processing of mineral materials, especially on the process of mechanical uncoupling. The second part compares main characteristics of single toggle and double toggle jaw crushers. The third part deals with the structural nodes for the crusher DC 110x70. Another part is consisted of two variants for the pendulum construction with a comparison of the advantages and disadvantages. For the selected variant is carried out the stress control using Finite element method (FEM) in the program I-DEAS. The last part focuses on the positioning an exit slit for designed pendulum.
Pendulum jaw crusher
Keywords: čelisťový drtič; dvouvzpěrný; jednovzpěrný; kyvadlo; odlévání; setrvačník; svarek; jaw crusher; double toggle; single toggle; pendulum; casting; flywheel; weldment