Návrh brzdových třmenů pro vozidlo Formula student - Piarová, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá návrhom brzdového strmeňa pre vozidlo kategórie Formula Student. Rešeršná časť sa venuje teórii v oblasti brzdových systémov a skúma existujúce konštrukčné riešenia brzdových strmeňov využívaných v praxi. Na základe získaných poznatkov je stanovené silové zaťaženie pôsobiace na brzdový systém, ktoré slúži ako východisko pre výber komponentov systému a tvorí okrajové podmienky pre následnú pevnostnú a napäťovú analýzu. Brzdový strmeň pre prednú nápravu vozidla je navrhnutý tak, aby bol kompatibilný s dostupnými trhovými riešeniami. Konštrukčný návrh je overený pomocou numerickej simulácie napätia a deformácií v softvérovom prostredí Ansys Mechanical.

This bachelor's thesis focuses on the design of a brake caliper for a Formula Student vehicle. The research section covers the theory of brake systems and examines existing brake caliper design solutions used in practice. Based on the acquired knowledge, the load acting on the braking system is determined, serving as a basis for selecting system components and forming boundary conditions for subsequent FEM analysis. The brake caliper for the vehicle's front axle is designed to be compatible with available market solution. The structural design is verified through numerical simulation of stress and deformation using Ansys Mechanical software.
Design of brake calipers for a Formula student vehicle
Keywords: Hydraulický brzdový systém; Brzdový strmeň; Návrh brzdového strmeňa; MKP analýza; Formula Student; Hydraulic brake system; Brake caliper; Opposed piston brake caliper design; FEA analysis; Formula Student