Měření zpomalení nákladních automobilů do 12 tun při brzdění motorem - Kašparová, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá brzdnými účinky motoru nákladních vozidel. Teoretická část čtenáře seznamuje se základní konstrukcí nákladních vozidel, přibližuje stavbu nejčastěji používaného motoru a vymezuje definice faktorů majících podstatný vliv na brzdění motorem. V praktické části se čtenář seznámí s technikou používanou při realizovaném měření a popisem jednotlivých vozidel vybraných pro realizaci měření. Výsledkem praktické části jsou hodnoty získané měřením včetně jejich interpretace obsažené v závěru.

This thesis deals with braking effect of the truck’s engine. The theoretical part introduces the reader to the basic construction of trucks, describes most using engine and defines the factors having a significant effect on engine braking. In the practical part the reader is familiar with the technique used in making the measurement and description of the vehicle chosen for the implementation of measurement. The result of the practical part is the values obtained by measurement including their interpretation contained in the conclusion.
Measuring the Deceleration of Trucks up to 12 Tons of Weight with the Use of Engine Braking
Keywords: Nákladní automobil; vznětový motor; brzdění; převodové poměry; jízdní odpory.; Truck; diesel engine; braking; gear ratios; driving resistances.