Design stroje na těžbu dřeva - Cimbál, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
iplomová práce se zabývá řešením designu harvesteru. Jedná se o stroj určený pro těžbu dřeva ve větším množství. Jeho hlavní místo pro nasazení je jehličnatý les. Stroj je schopný v jednom pracovním kroku strom skácet, odvětvit a nařezat na požadované segmenty vhodné pro odvoz. Hlavním cílem diplomové práce je návrh originálního tvarového řešení harvesteru, stroje na těžbu dřeva, s výhledem na budoucí vývoj. Celková koncepce vychází ze současných pokrokových, konstrukčně technologických řešení. Design stroje vychází ze základních ergonomických požadavků, které usnadňují práci řidiči. V návrhu využívám kombinaci kolového harvesteru s robotickou chodící konstrukcí.

This thesis focuses on design solutions for the Harvester. It is a machine designed for the extraction of timber in large quantities. Its major place of employment is in coniferous forests. The machine is able to cut down the tree, remove branches from the tree and cut it into requested segments suitable for the removal and all in one step. The main aim of the thesis is to create an original shape solution for the Harvester, a machine for the wood harvesting, with a view to future development. The total concept is based on the present progressive, constructional technology solutions. Machine design is based on the the fundamental ergonomic requirements that make it easier for drivers to work. In the proposal I use a combination of a wheeled harvester with a walking robot design.
Design of Harvester
Keywords: stroj na těžbu dřeva; harvester; chodící; machine for wood harvesting; harvester; walking