Automatické generování testů pro GNOME GUI aplikace z metadat AT-SPI - Krajňák, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Cieľom tejto práce je vývoj nástroja na automatické generovanie testov pre aplikácie s grafickým užívateľským rozhraním v~prostredí GNOME. Na generovanie testov sú použité metadáta asistenčných technológií, konrétne AT-SPI. Navrhnutý generátor testov využíva dané metadáta na vytvorenie modelu testovanej aplikácie. Model mapuje sekvencie udalostí, ktoré generátor vykoná na testovanej aplikácii počas generovania testov. Súčasťou procesu generovania je zároveň detekcia závažných chýb v testovaných aplikáciách. Výstupom procesu generovania sú automatizované testy, ktoré sú vhodné na regresné testovanie. Funkčnosť implementovaného generátora testov bola úspešne overená testovaním 5 aplikácií s otvoreným zdrojovým kódom. Počas testovania aplikácií navrhnutým nástrojom sa preukázala schopnosť detekovať nové chyby.

The goal of this work is the development of a tool capable of automatic test generation for GUI applications in the GNOME desktop environment. The tests are generated using metadata provided by the assistive technologies, specifically the AT-SPI. The proposed test generator utilizes the given metadata to create a model of a tested application. The model maps the event sequences that are applied on the tested application during the test generation process. The generation process involves the detection of severe bugs in the tested application. The results of the test generation process are automated test cases suitable for regression testing. The functionality of the implemented test generator was successfully verified by testing 5 open-source applications. The testing of applications performed by the proposed tool has proven the ability to reveal new bugs.
Automated Generation of Tests for GNOME GUI Applications Using AT-SPI Metadata
Keywords: testovanie grafických uživateľských rozhraní; testovanie GUI; GNOME; AT-SPI; MBT; testovanie aplikácií s otvorených zdrojovým kódom; generovanie testov; asistenčné technológie; testovanie na základe modelu; black-box testovanie; GUI testing; GNOME; AT-SPI; MBT; open-source application testing; test generation; accessibility technologies; model based testing; black-box testing