Učení založené na instancích - Martikán, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce je zaměřena na algoritmy učení založeného na instancích. Hlavním cílem je vytvoření výukové aplikace. V práci jsou teoreticky popsány algoritmy učení založeného na instancích (IBL), metoda nejbližšího souseda a kd-stromy. Praktická část je věnovaná tvorbě aplikace pro výuku. Aplikace umožňuje generování množin dat, jejich klasifikaci metodou nejbližšího souseda a testování algoritmů IB1, IB2 a IB3.

This thesis is specialized in instance based learning algorithms. Main goal is to create an application for educational purposes. There are instance based learning algorithms (IBL), nearest neighbor algorithms and kd-trees described theoretically in this thesis. Practical part is about making of tutorial application. Application can generate data, classified them with nearest neighbor algorithm and is able of IB1, IB2 and IB3 algorithm testing.
Instance based learning
Keywords: učení s učitelem; učení založené na instancích; IBL algoritmy; metoda nejbližšího souseda; kd-stromy; MATLAB GUI; supervised learning; instance based learning; IBL algorithms; nearest neighbor algorithm; kd-trees; MATLAB GUI