Proces finančního auditu s využitím nástrojů umělé inteligence - Hub, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Diplomová práce je zaměřena na proces finančního auditu v mezinárodní auditorské společnosti. Práce se zabývá analýzou reálného průběhu auditního procesu a identifikuje oblasti, do kterých lze zavádět nástroje umělé inteligence. Práce je rozdělena do tří částí, přičemž první část obsahuje teoretická východiska, vycházející z literární rešerše. Druhá část je analytická a zahrnuje data získaná prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s auditním specialistou. Na základě získaných informací byly vytvořeny procesní mapy ilustrující jednotlivé kroky auditu a jejich vzájemné návaznosti. Následně byly dále identifikovány oblasti, do kterých je vhodné efektivně zavádět AI nástroje z hlediska míry využívaného profesionálního úsudku. Závěrečná část je návrhová, obsahující konkrétní doporučení na zavedení nástrojů umělé inteligence do vybraných fází finančního auditu.

The thesis focuses on the financial audit process in an international audit firm. The thesis analyses the real audit process and identifies areas where AI tools can be effectively implemented. The thesis is divided into three parts. The first part contains the theoretical background, based on a literature search. The second part is analytical and includes data collected through semi-structured interviews with an audit specialist. On the basis of the information obtained, process maps were created to illustrate the individual audit steps and their interrelationships. Subsequently, areas where AI tools should be effectively implemented in terms of the level of professional judgement used were further identified. The final part contains a suggestion section in which specific recommendations are made for the introduction of AI tools into selected phases of the financial audit.
Financial Audit Process Using Artificial Intelligence Tools
Keywords: Finanční audit; auditní proces; umělá inteligence; implementace AI; procesní mapování; zlepšování podnikových procesů; Financial audit; Audit process; Artificial intelligence; AI implementation; Process mapping; Business process improvement