Grafické uživatelské prostředí v JavaFX - Fusek, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření jednoduchého výpočetního systému. V první části bude zpracována rešerše týkající se porovnání RIA platforem, jejímž výsledkem je analýza výhod a nevýhod jednotlivých platforem. Z důvodu zaměření práce bude platformě JavaFX věnován širší prostor k jejímu podrobnému popisu a možnostem využití. K vytvoření aplikace, jež je prezentována jako jednoduchý výpočetní systém je zapotřebí nejprve vytvořit modulární jádro, následně navrhnout uživatelské rozhraní předepisující základní vzhled celé aplikace. Posléze dojde k vytvoření funkce drag & drop, pomocí které budou přenášeny moduly aritmetických operací a jejich vstupů. Po propojení vstupů s aritmetickou operací je možné vypočítat výsledek. Vytvoření výpočetního systému je podrobně popsáno v praktické části. Bakalářská práce bude implementována ve vývojářském prostředí e(fx)clipse, a ke stylování práce budou použity CSS kaskádové styly.

The aim of of this thesis is creation of the simple computing system. In the first part will be processed research, which involves comparison of RIA platforms. The result of research is the analysis of advantages and disadvantages of each platform. Due to orientation of the thesis, JavaFX platform will be described in detail in a separate chapter. For creating the application, which is presented as a simple computing system, is necessary create modular kernel at first, then propose a user interface, which prescribes the basic look of the application. Subsequently is created function drag & drop. Modules of arithmetic operations and their input will be transmitted by using this function. Calculation of the result is possible after connecting inputs with the arithmetic operations. Creation of computing system is described in detail in the practical part of thesis. Bachelor thesis is implemented in a development environment e(fx)clipse, and CSS Cascading Style Sheets are used for the styling of thesis.
Graphical User Interface in JavaFX
Keywords: JavaFX; RIA; Modulární systém; GUI; JavaFX; RIA; Modular system; GUI