Perspektivy objemového tváření za studena - Garguláková, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Práce obsahuje procesy technologie objemového tváření za studena. Je zde uvedeno využití různých metod a popis jednotlivých tvářecích operací doložených názornými obrázky. Dále jsou zde uvedeny některé typy materiálu, které jsou vhodné pro objemové tváření za studena. Jako přínos dané práce je zde popsáno zastoupení firem, které se metodami objemového tváření zabývají. Pro doplnění jsou u každé firmy uvedeny výrobky a inovace jejich výroby. V závěru je zhodnocena perspektiva objemového tváření a postavení výrobků na trhu.

This thesis deals with the processes of the technology of the cold bulk forming. Different forming methodes are introduced and described. Pictures and schemes are also parts of this work. Further on, several substance types fit for cold bulk forming are presented. This work also includes a list of companies exercising this method. Products and methodes of inovations are also named in this list. In the end, the perspective of the method of cold bulk forming along with a standing of different products at the market is evaluated.
The perspectives of cold bulk forming
Keywords: Klíčová slova: Objemové tváření; protlačování; válcování; tažení; Key words: Bulk forming; squirting; rolling; drawing