Ochrana samočinným odpojením od zdroje - Leitner, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce si klade za cíl objasnit princip ochranného opatření automatické odpojení od zdroje, které je jedním ze základních opatření pro zajištění bezpečnosti v elektrických instalacích nízkého napětí nového vydání české technické normy ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Dále je provedeno porovnání příslušných ustanovení ČSN nového a předchozího vydání, se zaměřením na problematiku automatického odpojení od zdroje v základních druzích rozvodných sítí. V souladu se zjištěnými teoretickými poznatky je v praktické části navržen projekt rozvodu elektrické energie. Důraz je kladen na názorné předvedení postupu při navrhování a ověřování podmínek automatického odpojení od zdroje s využitím kontrolního výpočtu v programu SICHR. Následně je splnění podmínek pro automatické odpojení elektrického zařízení ověřeno provedením revize elektrického rozvodu.

The aim of this thesis is to explain the principle of automatic disconnection of supply, which is one of the basic protective measures for security assurance in electric installations of low voltage according to the new issue of Czech Technical Standard (ČSN 33 2000-4-41 ed. 2). Furthermore, the relevant clauses of the Czech Technical Standard in the new and previous issues are compared, with focus on the problem of automatic disconnection of supply in basic types of distribution networks. In agreement with theoretical conclusions, a project of electric energy supply system is proposed in the practical part of the thesis. Special attention is paid to showing the methods of modeling and verification of conditions for automatic disconnection of supply, with using control calculations in the SICHR program. Finally, the fulfillment of the conditions for automatic disconnection of supply is verified by revising the electrical supply system.
Protective measure - automatic disconnection of suply
Keywords: Ochranné opatření; elektrická instalace; automatické odpojení od zdroje; ochranný přístroj; síť (elektrická); dotykové napětí; smluvený vybavovací proud; SICHR; Protection for safety; electrical installation; automatic disconnection of supply; wiring system; touch voltage; conventional operating current; SICHR