Využití metod termické analýzy při studiu chování vody v blízkosti hydrofilních a hydrofobních povrchů - Vacek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium chování vody v blízkosti hydrofilních a hydrofobních povrchů pomocí metod termické analýzy. Na základě literární rešerše byly navrhnuty a realizovány série experimentů. Při řešení byly využity jak základní metody, jako je analyzátor vlhkosti, tak i mnohem sofistikovanější metody, jako je izotermická titrační kalorimetrie, termogravimetrická analýza a diferenční kompenzační kalorimetrie. Hlavní cílem práce bylo zjistit, zda jsou tyto metody použitelné pro studium hydratace daných povrchů.

The main aim of the bachelor thesis was focused on study of behavior of water in the vicinity of hydrophilic and hydrophobic surfaces using thermal analysis. Based on literature research were designed and realised series of experiments. When solution were used basic methods such as moisture analyzer and more sophisticated method such as isothermal titration calorimetry, thermogravimetric analysis and differential scanning calorimetry. The main goal of this thesis was to find out whether these methods are useful for studying the hydration of the surfaces.
Utilization of thermal analysis in study on water behavior in the vicinity of hydrophilic/hydrophobic surfaces.
Keywords: Voda; exkluzní zóna; termická analýza; hydratace; Water; exclusion zone; thermal analysis; hydration