Využití nových vodních děl pro výrobu elektrické energie - Šitina, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá Využitím nových vodních děl pro výrobu elektrické energie. V následujících bodech jsem uvedl, co se skrývá pod pojmem malá vodní elektrárna, její dělení a z jakých hlavních částí se sestává. V dalších krocích je popsán výběr vhodné lokality pro výstavbu malé vodní elektrárny ve Východočeském kraji s hydrologickými údaji a katastrálními mapy se seznamem vlastníků půdy, na které se bude mnou navržená vodní elektrárna rozkládat. Dále je uveden výpočet a navrhnutí jejích strojních součástí, konkrétně turbíny a generátoru a posouzení investiční efektivnosti navržené lokality.

This master thesis concerns on the utilization of new water structure for production of electric energy. The next part follows with description of the term small water power plant, the classification of small water power plants and description of their main components. The next steps decrypts the process of finding optimal location for development of small water power plant in the Eastern Bohemian region, including hydrological data, cadastral maps and the list of land owners in the potential location of my designed water power plant. Further on there is mentioned calculation and proposition their mechanical parts ( turbine and generator ) and appreciation investment effectiveness designed locations.
Utilization of new water structure for production of electric energy
Keywords: Malá vodní elektrárna; turbína; generátor; Small water power station; turbine; generator