Geolokace - určení lokality pomocí IP adresy - Zvonček, Radovan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Práce řeší problém geolokace jako procesu, jehož úkolem je mapovat IP adresu na zeměpisnou polohu. Ta může být vyjádřena zeměpisnými souřadnicemi nebo specifikaci země, regionu a města. Právě druhou možností se zabývá tato práce. Nejprve vysvětluje pojem a popisuje dostupné služby. Na základě získaných poznatků popisuje návrh a implementaci vlastního systému. Navrhované řešení testuje na vzorcích adres. Dosažené výsledky jsou stabilní pro zemi, ale poměrně nepřesné při odhadu města.

Geolocation is a process which tries to determine geographical location of a device connected to the internet. Location can be represented by exact coordinates or by description of country, region and city, which is what this thesis is focused on. First, it explains the concept of geolocation and introduces available solutions. Next, it describes the design and implementation of own solution on the basis of gathered information. Solution is tested on two sets of IP addresses. Gathered results are relatively correct when determining countries, but contain inaccuracies when determining cities.
Geolocation - Determining Locality from the IP Address
Keywords: IP adresa; geografická poloha; geolokace; algoritmus; IP address; geographic location; geolocation; algorithm