Možnosti získávání odezvy od uzlů při skenování IPv6 a IPv4 sítí - Půček, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Cílem této práce je prozkoumat další možnosti získávání odezvy od zařízení v lokální síti a tím navázat na vytvořený skenovací nástroj ptnetinspector. V úvodu práce je provedeno seznámení se základy fungování IP sítí a protokolů, které s nástrojem ptnetinspector souvisí. Dále je proveden úvod do penetračního testování a rešerše dalších nástrojů určených ke skenování lokálních sítí. Práce podrobně čtenáři představuje současný stav nástroje ptnetinspector. Na základě zmíněné rešerše a dokumentace aktuální verze jsou navrženy nové funkcionality k zdokonalení získávání odezvy a zlepšení uživatelské přívětivosti nástroje. Hlavním výstupem práce je implementace navržených rozšíření do nástroje, popis nových vlastností a důkladné otestování. Přínosem je nová verze nástroje schopná získávat větší odezvu od uzlů protokoly IPv4 a IPv6.

The aim of this thesis is to explore additional methods of obtaining responses from devices within a local network, thereby building upon the previously developed scanning tool ptnetinspector. The introduction provides an overview of the fundamentals of IP networks and protocols relevant to the ptnetinspector tool. Furthermore, the thesis introduces penetration testing and reviews other tools for scanning local networks. It presents a detailed description of the current state of the ptnetinspector tool. Based on the conducted review and the documentation of the current version, new functionalities are proposed to enhance response collection and improve the tool's user-friendliness. The primary outcome of this work is the implementation of the proposed extensions, a description of the new features, and thorough testing. The result is a new version of the tool capable of obtaining more responses from nodes using the IPv4 and IPv6 protocols.
Options for getting response from nodes when scanning IPv6 and IPv4 networks
Keywords: penetrační testování; protokoly ZeroConf; skenování IP sítí; sítě IPv6; penetration testing; ZeroConf protocols; IP networks scanning; IPv6 networks