Polyfunkční dům - Plecháč, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Předmětem diplomové práce je zpracování projektové dokumentace pro polyfunkční objektu v rozsahu odpovídajícímu prováděcí dokumentaci. Hlavním záměrem je navrhnout dispoziční, konstrukční a materiálové řešení, doplněné o požárně-bezpečnostní koncept a analýzu z hlediska stavební fyziky. Polyfunkční objekt je navržen jako samostatně stojící budova, která zahrnuje jedno podzemní a tři nadzemní podlaží. V podzemní části je navrženo hromadné parkoviště pro 19 osobních automobilů. Dále je v podzemním podlaží technické zázemí objektu a sklepní úložné prostory pro byty. První nadzemní podlaží je určeno pro komerční využití. Jsou zde navrženy tři provozovny. Každá provozovna má vlastní sociální zázemí. Ve druhém nadzemním podlaží jsou situovány kanceláře o různých půdorysných plochách, kancelář pro sekretářku, kancelář pro ředitele, zasedací místnost a kuchyňka. Ve třetím nadzemním podlaží je navrženo šest bytových jednotek. Nosný systém budovy je navržen jako monolitický železobetonový skelet, doplněný o železobetonové ztužující jádro, které ohraničuje CHÚC A. Výplňové zdivo je z keramických broušených tvárnic. K celkové tuhosti konstrukce přispívají také ztužující obvodové průvlaky. Stropy jsou tvořeny monolitickými železobetonovými deskami, lokálně podepřenými sloupy bez hlavic. Základy budovy tvoří železobetonová základová deska, která přenáší zatížení prostřednictvím pilot. Objekt je zateplen kontaktním zateplovacím systémem s tepleným izolantem s minerální vlny. Zastřešení konstrukce je v podobě jednoplášťové ploché střechy s vegetační vrstvou.

The subject of this thesis is the preparation of project documentation for a multifunctional building at the level of construction documentation. The primary goal is to design the spatial layout, structural system, and material solutions, complemented by a fire safety concept and an analysis from the perspective of building physics. The multifunctional building is designed as a standalone structure comprising one underground and three above-ground floors.The underground floor includes a communal parking area for 19 cars, technical facilities, and storage spaces for apartment units. The first above-ground floor is intended for commercial use, featuring three separate business units, each with its own sanitary facilities. The second above-ground floor is designated for office use, comprising offices of various sizes, a secretary's office, a director's office, a meeting room, and a kitchenette. The third above-ground floor accommodates six residential units. 5 The building's structural system is designed as a monolithic reinforced concrete frame, reinforced by a concrete core that encloses a fire-protected area (Category A). The infill walls are made of precision-ground ceramic blocks. Structural rigidity is further ensured by perimeter reinforcing beams. The floors consist of monolithic reinforced concrete slabs, supported by columns without capitals. The foundation is a reinforced concrete slab that transfers loads via piles. The building is insulated using an external thermal insulation composite system (ETICS) with mineral wool insulation. The roof is a single-layer flat roof with a vegetative layer.
Multi-functional building
Keywords: Polyfunkční dům; skeletový konstrukční systém; ztužující jádro; železobetonová deska; jednoplášťová plochá střecha; kontaktní zateplovací systém; bytové prostory; komerční prostory; administrativní prostory; podzemní hromadná garáž; Multifunctional building; skeletal structural system; reinforcing core; reinforced concrete slab; single-layer flat roof; external thermal insulation composite system (ETICS); residential spaces; commercial spaces; administrative spaces; underground communal garage.