Analýza procesu stříhání kruhových tyčí - Dohnalová, Eva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
V současné době jsou kladeny vysoké požadavky na kvalitu a přesnost výrobků, ale zároveň je ze strany zákazníky požadována i co nejnižší cena. Cenová dostupnost výrobků může být zajištěna sériovou výrobou. V takovém případě je však nutné celý technologický proces detailně naplánovat, aby nedocházelo ke znehodnocování výrobků, případně i celých sérií. U technologických operací stříhání může být řešením simulace procesu pomocí počítačového softwaru, díky které by se předešlo pozdějším komplikacím. Tato bakalářská práce se proto zabývá procesem stříhání kruhových tyčí a výsledků bakalářské práce bude využito pro modelování procesu metodou konečných prvků (MKP). Vliv procesu stříhání na experimentální materiál byl posouzen za pomoci světelné a rastrovací elektronové mikroskopie. K vyhodnocení zpevnění materiálu bylo využito měření mikrotvrdosti.

In these days customers require a high quality as well as precision of products together with a cost that is as low possible. The cost of products can be reduced in a way of batch production. Implementation of the batch production requires a detailed plan of a technological process to avoid making depreciated products or series of products. A software package can be used to simulate the technological process of shearing to avoid difficulties of particular technological process. This bachelor paper contains analysis of technological process of shearing of circular section rods. The results of the analysis are going to be included in FEM simulations. The effect of the technological process of shearing on material was determined by optical and scanning electron microscopy method. The microhardness measurement was used to analyse the deformation hardening of the examinated material.
Analysis of Circular Bars Shearing Process
Keywords: Stříhání; deformace; zpevnění; tváření; Shearing; deformation; hardening; forming