Horský penzion - Roštár, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Táto diplomová práca sa zaoberá riešením štvorpodlažného horského penziónu s jedným podlažím podzemným a troma podlažiami nadzemnými na parcele 1953/16 v Nízkych Tatrách na Slovensku. Parcela sa nachádza v katastrálnom území obce Horná Lehota. Návrh horského penziónu sa zaoberá architektonickým, technickým a stavebným riešením objektu podľa požiadavok investora. Podzemné podlažie objektu je navrhnuté z betónových tvárnic, ktoré sú odizolované asfaltovými pásmi a zateplené extrudovaným polystyrénom. Nadzemné podlažia sú navrhnuté z keramických blokov HELUZ, zateplené kontaktným systémom ETICS z minerálnej vaty. Objekt je zatrešený šikmou strechou, zkonštruovanou z drevených priehradových nosníkov, ktoré sú spajané styčníkovými plechmi. Cieľom tohto návrhu je vytvoriť modernú a komfortnú stavbu, ktorá poskytuje príjemné prostredie najmä pre milovníkov turistiky a zjazdového lyžovania ale aj ďalších návštevníkov.

This diploma thesis is dealing with the solution of four-floor mountain guesthouse with one floor underground and three floor overground on parcel 1953/16 in Low Tatras, Slovak republic. The parcel is situated in the cadastral region of Horná Lehota. The design of the mountain guesthouse is solving the architectonical, technical and building solutions of the object according to the requests of investor. Underground floor is designed from DT concrete blocks, which are waterproofed by the bitumen felts and thermally insulated by the extruded polysytrene. Overground floors are made from ceramic blocks HELUZ and thermally insulated by ETICS system from mineral wool. The roof of the object is made from pitched roof constructed from timber trusses, which are connected by gangnail steel sheets. The purpose of this project is to create modern and comfortable builidng, which provides pleasant environment mainly for fans of tourism and downhill skiing, but also for other visitors.
Mountain guesthouse
Keywords: HELUZ; betónové tvárnice; SPIROLL; šikmá strecha; preihradový nosník; dvojplášťová strecha; ETICS; Horná Lehota; HELUZ; concrete blocks; SPIROLL; pitched roof; truss; double-layered roof; ETICS; Horná Lehota.