Obecní dům, Lhota - Šenovský, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Předmětem diplomové práce je vypracování projektové dokumentace pro provádění stavby občanského vybavení. Jedná se o polyfunkční budovu, ve které se nachází obecní úřad, knihovna a kulturní sál. Stavba je samostatně stojící, skládá se ze dvou vzájemně oddilatovaných částí, část A – Kulturní sál a část B – Administrativa. Část A je jednopodlažní s vnitřním ochozem přístupným z druhého nadzemního podlaží části B. Část B má jedno podzemní a 3 nadzemní podlaží. Část A má obvodové a vnitřní ztužující stěny navrženy jako monolitickou železobetonovou konstrukci z pohledového betonu. Část B je navržena jako tradiční zděná stavba z cihelných tvárnic, obvodové zdivo suterénu z betonových tvarovek ztraceného bednění. Stropní konstrukce budou provedeny z dutinových předpjatých panelů doplněných o železobetonové monolitické konstrukce. Střešní konstrukce jsou řešeny jako jednoplášťové ploché vegetační střechy. Fasáda části A je navržena jako provětrávaná, povrchová úprava bude tvořena dřevěnými palubkami ve vodorovném směru. Fasáda části B bude kontaktní, povrchová úprava bude tvořena z cihelných obkladových pásků.

The aim of the diploma thesis is to develop the design documentation for the construction of the object of civic amenities. It is a multifunctional building, there are municipal office, library and cultural hall. It is detached building, which consists of two dilated parts, part A – Cultural hall and part B – Administration. Part A is single-storey with internal gallery accessible from the second floor of part B. Part B has a basement and three floors. Part A has external and internal reinforcing walls proposed as cast-in-place reinforced structure from fair-faced concrete. Part B is proposed as traditional masonry building made of brick blocks, the external walls in the basement are from concrete blocks of permanent formwork. The floor-structures will be made of hollow prestressed panels supplemented by reinforced cast-in-place structures. The roof structures are designed as warm flat green roofs. The facade of part A is proposed as ventilated, external wall finish is timber horizontal cladding. The facade of part B will be contact, external wall finish is made of brick facing tapes.
Municipal house, Lhota
Keywords: Kulturní dům; obecní úřad; knihovna; shromažďovací prostor; vegetační střecha; plochá jednoplášťová střecha; provětrávaná fasáda; předsazená montáž oken; pohledový beton; stavba občanského vybavení; House of culture; municipal office; library; assembly area; green roof; warm flat roof; ventilated facade; overhanging construction of windows; fair-faced concrete; object of civic amenities