Hloubkové vrty v geologii - Kudrna, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Cílem bakalářské práce je vytvořit přehled používaných technologií a techniky pro hloubkové vrtání v geologii. V bakalářské práci jsou popsány používané způsoby hloubení vrtů. Dále jsou zde popsány běžně využívané vrtné soupravy. Další část se věnuje vrtným nástrojům a jejich pracovním režimům. Poslední část bakalářské práce je zaměřena na celkový pohled na vrtný proces a jeho vztah k ekologii.

This bachelor thesis is focused on research of technologies and equipment of depth drilling in geology. This thesis contains description of methods used for borehole drilling. Furthermore, the description of common drill rigs is included. The thesis also deals with drilling tools and their working modes. Another part of the thesis is focused on the overall view of the borehole drilling process and its connection with ecology.
Depth drilling in geology
Keywords: vrt; vrtná souprava; vrtná korunka; vrtné dláto; valivé dláto; borehole; drilling rig; core drill bit; non coring drill bit; roller cone bit