Technologie odprašování spalin - Hladík, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření rešerše na téma odprašování spalin. V první části práce je stručně nastíněna problematika velikosti a tvaru částic, vyskytujících se v odpadních plynech po spalování. Dále jsou zmíněny základní obecné vlastnosti odlučovačů sloužící pro jejich hodnocení a volbu a v hlavní části práce jsou poté probrány jednotlivé typy odlučovačů. Následují kapitoly věnující se emisním limitům v ČR a výhledům do budoucna v tomto oboru. Závěrem je práce doplněna o zjednodušený výpočet celkové a mezní odlučivosti rotačního odlučovače.

The object of this bachelor’s thesis is to create a research in field of flue gas scrubbing technology. In the first part, there are briefly outlined issues of size and shape of particles present in flue gas after combustion. Next part focuses on basic general characteristics of separators. Main part treats of individual types of separators. Following chapters deal with emission limits in Czech Republic and future development of the field. Thesis is concluded by sample calculation of the cyclone separator.
Technology sputtering of flue-gas
Keywords: Odlučivost; odlučování; filtrace; cyklon; elektrický odlučovač; mechanický odlučovač; pevné částice; emise; emisní limity.; Separability; separation; filtration; cyclone; electric separator; mechanical separator; solid particles; emissions; emission limits.