Model periferie kardiovaskulárního systému in vitro - Michálek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato práce se zabývá modelováním periferie kardiovaskulárního systému v podmínkách la boratoře (in vitro). Za tímto účelem byl zkonstruován 2 -parametrový Windkessel model. K simulaci odporu je použit kulový ventil a pro dosažení poddajnosti sestavena poddajná komora. Ventil a komora byly implementovány do již sestavené experimentální trati s peristaltickým čerpadlem. Při hodnotě 2,18 mlmmHg a odpovídajícímu uzavření ventilu se podařilo dosáhnout reálných hodnot pulzního, systolického, diastolického a středního tlaku arterií lidského těla. Poddajná komora snižuje pulzní tlak, zatímco ventil nastavuje střední hodnotu. Měřicí technikou byla obdržena tlaková a průtoková vlna, pomoci nichž byla zobrazená vstupní impedance.

This thesis focuses on modeling of peripheral vascular network in vitro. To achieve this purpose, 2-element Windkessel model is developed. Ball valve was used to achieve resistance and compliance chamber was constructed. Ball valve and compliance chamber were then used in a mock circulatory loop with peristaltic pump. When compliance 2,18 mlmmHg was achieved and ball valve was closed according to it, real values of pulse, systolic,diastolic and mean pressure in systematic arteries were obtained. Compliance chamber altered pulse pressure and valve adjusted mean pressure. Pressure and flow waveforms were measured and input impedance was calculated and shown.
In vitro model of the cardiovascular periphery
Keywords: Kardiovaskulární systém; tlaková a průtoková vlna; vstupní impedance; Windkessel model; in vitro; Cardiovascular system; pressure and flow waveform; input impedance; Windkessel model; in vitro