Studie chování ocelových rámů v závislosti na tuhosti styčníků - Svoboda, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Bakalářská práce „Studie chování ocelových rámů v závislosti na tuhosti styčníků“ se zabývá výpočtem reálné tuhosti styčníků metodou komponent a porovnává jejich vliv na chování ocelové konstrukce při lineárním výpočtu modelu a posouzení na první a druhý mezní stav. Stanovení výsledků je provedeno pomocí výpočtového modelování v softwaru MKP, v němž jsou uvažovány jednotlivé styčníky – tuhý, polotuhý a kloubový. V úvodní části se práce zabývá teoretickým návrhem styčníků dle normy ČSN EN 1993-1-8. V druhé části jsou styčníky navrženy na vnitřní síly a momenty, které vznikly od účinků kombinací zatížení.

Bachelor’s thesis „Study of steel frames behaviour depending on stiffness of joints“ deals with real joint stiffness calculation by component method and compares its influence on steel construction behaviour computed by linear computational model in assessment of the first and the second limit state. Results are determined via computational modelling in FEM software, where are included individual joints – rigid, semi-rigid and joint. In the introductory part of the thesis is included analytical joints stiffness calculation according to standard ČSN EN 1993-1-8. In the second part the joints are designed to bear inner forces and moments, which created by load combination effects.
Study of steel frames behaviour depending on stifness of joints
Keywords: Ocelové konstrukce Metoda komponent Styčník s čelní deskou Tuhost styčníku Únosnost styčníku; Steel construction Component method Joint with the front plate Joint stiffness Joint bearing capacity