Metody měření přenosových kanálů v pásmu milimetrových vln v oblasti automobilových aplikací - Vychodil, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato disertační práce se zabývá metodami měření přenosových kanálů v pásmu milimetrových vln se zaměřením na automobilové aplikace. Po stručném úvodu do problematiky a shrnutí současných metod měření přenosových kanálů jsou vytyčeny cíle práce --- návrh a sestavení měřícího systému, schopného zachytit všechny rysy a detaily rychle se měnícího únikového přenosového kanálu a praktická měření s tímto systémem. Následuje jádro disertace --- představení vyvinutého systému a detailní popis použitých metod, principů, hardwaru i způsob zpracování naměřených dat. Podstatná část práce je věnována eliminaci nechtěných jevů, způsobených nelineárními prvky v systému. Poslední kapitoly obsahují výsledky praktických měření různorodých scénářů --- kanály pro komunikaci uvnitř vozidla, mezi vozidly i mezi vozidly a infrastrukturou.

This doctoral thesis deals with the millimeter wave band wireless channel measurement techniques in automotive applications. After a brief introduction into the topic and the summary of the current channel measurement techniques, the goals --- the development and assembly of a measurement system, capable of capturing all of the millimeter wave band channel features and practical measurements with this system, are set. The next part is the core of the dissertation --- the developed channel sounder is presented and a detailed description of used methods, principles, hardware and data processing is given. A significant part of the thesis is dedicated to the mitigation of the unwanted effects caused by the non-linear components in the measurement chain. The last chapters show the results of practical measurements of various scenarios --- the intra-car channels, vehicle to vehicle channels as well as vehicle to infrastructure channels.
Millimeter Wave Band Wireless Channel Measurement Techniques in Automotive Applications
Keywords: milimetrové vlny; impulsní odezva kanálu; měření impulsní odezvy kanálu; m-sekvence; Golay sekvence; nelinearity; millimeter wave band; channel impulse response; channel sounding; m-sequences; Golay sequences; non-linearities