Výroba Alitu a studium jeho vlastností - Jančíková, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce se zabývá, teoreticky a následně prakticky, přípravou hlavního slínkového minerálu trikalciumsilikátu (Alitu-C3S). V teoretické části jsou shrnuty hlavní poznatky z posledních let výzkumů polymorfních fází tohoto minerálu. Praktická část se věnuje přípravě a izolaci čistých polymorfních fází alitu typu T, M1 a M3. Hlavním cílem práce bylo optimalizovat metody pro přípravu těchto fází a následně připravit fáze alitu typu M1 a M3 s čistotou nad 90 %. Dále analyzovat jejich vlastnosti dostupnými analytickými metodami.

The diploma thesis deals, theoretically and then practically, with the preparation of the main clinker mineral tricalcium silicate (Alitu-C3S). The theoretical part summarizes the main findings from recent years of research on polymorphic phases of this mineral. The practical part deals with the preparation and isolation of pure polymorphic phases of alite type T, M1 and M3. The main goal of the work was to optimize the methods for the preparation of these phases and subsequently to prepare alite phases of type M1 and M3 with a purity above 90 %. Further analyze their properties by available analytical methods.
Study of conditions for the formation of various polymorphic modifications of Alite
Keywords: Trikalciumsilikát; alit C3S; polymorfismus; monoklinický alit; triklinický alit; XRD-analýza; polymorfní fáze M1 a M3; slínek; silikátové fáze; mechanismus vzniku polymorfních forem; izolace fází o vysoké čistotě nad 90 %.; Tricalcium silicate; C3S alite; polymorphism; monoclinic alite; triclinic alite; XRD-analysis; polymorphic phases M1 and M3; clinker; silicate phases; mechanism of formation of polymorphic forms; isolation of phases with high purity over 90 %.