Systém common-rail pro velké motory - Dvorák, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Táto bakalárska práca sa venuje špecifikám vstrekovacích systémov paliva common-rail pre veľké motory využívané v ťažkom priemysle. Zaoberá sa základnými komponentami systému common-rail ako vstrekovače a vysokotlakové čerpadlá, ich funkcia a rozdelenie do jednotlivých kategórií. Ďalej je pojednávané o špecifických problémoch, ktorým musia čeliť pohonné jednotky tejto výkonovej kategórie ako napríklad vysoké vstrekovacie tlaky a filtrácia paliva. Súčasťou práce sú aj príklady riešenia konkrétnych vstrekovacích systémov pre veľké motory od renomovaných výrobcov. Taktiež je v práci stručne spomenutá téma produkcie škodlivín vo výfukových plynoch vznetových motorov.

This bachelor’s thesis is devoted to specifications of common-rail injection systems for large engines used in heavy industry. Basic components of the common-rail system such as injectors, high pressure fuel pumps their function and their division into individual categories are discussed. Next, specific problems that must be faced by power plants if this power category is discussed, such as high injection pressures and fuel filtration. This thesis also includes examples of solutions for specific injection systems for large engines from renowned manufacturers. The topic of the production of harmful substances in the exhaust gases is also briefly discussed.
Common-rail System for Large Engines
Keywords: Common-rail; veľké motory; nafta; vznetový motor; vstrekovač; filtrácia paliva; vysokotlakové čerpadlo; emisie; Common-rail; large engines; diesel; diesel engine; injector; fuel filtration; high pressure pump; emissions