Měření okamžité hodnoty intenzity deště akustickou metodou - Kresta, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá realizací měření intenzit srážek pomocí akustické metody. Je rozdělena na čtyři části. V první části práce jsou rozebrány teoretické poznatky aplikované v praktické části. Druhá část obsahuje návrh pracoviště pro dané měření. V třetí části jsou uvedené experimentální nahrávky a jejich analýza. Dále jsou zde zpracovány naměřené hodnoty a jejich využití v měřicím programu. Ve čtvrté závěrečné části jsou shrnuty výsledky práce, výhody a nevýhody použití akustického měřiče srážek.

This thesis deals with implementation of the rainfall rate measurement using an acoustic method. It is divided into four parts. In the first part of the thesis a necessary theoretical knowledge is analysed. The second part contains a design of a workplace used for the measurement. The third part presents and analyses important experimental recordings acquired in the workplace. Then all measured values are processed and applied in the measuring program. The last part summarizes results of the thesis, advantages and disadvantages of using the acoustic rainfall rate meter.
Measurement of the rain rate instantaneous value using acoustic method
Keywords: Déšť; intenzita srážek; akustika; mikrofon; digitalizace; zpracování signálu; spektrum; Matlab; Rain; rainfall rate; acoustics; microphone; digitizing; signal processing; spectrum; Matlab