Projekt uzemnění transformovny 110/22 kV - Pavlík, Ludvík (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Ve své diplomové práci se zabývám návrhem uzemnění transformovny 110/22 kV. Cílem této práce je navrhnout zemnící síť pro uzemnění zadané venkovní rozvodny. Venkovní rozvodna 110kV je v uspořádání podle H-schématu a obepíná velkou plochu. Po celé ploše rozvodny má být zemní potenciál rozložen co nejrovnoměrněji. Nejvýhodnější uzemnění z hlediska účinného uzemnění a rozvedení potenciálu je zemní mřížová síť. Tímto způsobem uzemňovací soustavy je návrh uzemnění v této práci řešen. Tento způsob spočívá v tom, že se položí síť plochých vodičů, aby byla pokryta celá rozvodna a na průsečících pásů se zarazí zemnící tyče. Na tuto síť se nejkratší cestou připojí části zařízení. Výsledkem vytvořených četných paralelních cest je uzemnění o malém odporu. Síť je provedena z obvyklého ocelového pozinkovaného pásku 30x4 mm. Při návrhu uzemnění a uspořádání zemničů musíme přihlédnout na požadavky na uzemnění dle norem ČSN. Celá navržená uzemňovací soustava je dimenzována tak, aby všechny požadavky na uzemnění byly splněny. Požadavky na uzemnění jsou také uvedeny a popsány v teoretické části práce. Samotný návrh uzemnění s vypočtenými parametry je v části druhé. Uzemnění musí být provedeno tak, aby byly splněny požadavky bezpečnosti i správné funkce elektrického zařízení. Problematiku uzemnění v elektrických stanicích řeší normy ČSN 33 3201 („Elektrické instalace nad AC 1kV“), norma ČSN 33 2000-4-41 („Elektrická zařízení – Ochrana před úrazem elektrickým proudem“) a podnikové normy PNE 33 0000-4 („Příklady výpočtů uzemňovacích soustav v distribuční a přenosové soustavě dodavatele elektřiny“) a PNE 33 0000-1 („Ochrana před úrazem elektrickým proudem v distribuční soustavě dodavatele elektřiny“) ČSN 33 2000-5-54 („Elektrická zařízení – Výběr a stavba elektrických zařízení – Uzemnění a ochranné vodiče“). Tyto normy platí pro navrhování a provedení uzemnění nových, rekonstruovaných nebo rozšířených elektrických stanic.

This Thesis is concerned with the concept of grounding of 110/22 kV transformer station. The aim of the Thesis is to create a ground network for grounding a specified outdoor substation. This 110 kV outdoor substation is formed according to H-scheme and encircles a wide area. In additon to this, an earth potential has to be distributed as equally as possible within the whole area of the substation. The most convenient alternative from the point of view of effective grounding and distribution of potential is a grid network. Therefore, the grid network is the means of grounding which I have chosen as a solution for this issue. In this solution, flat conductor network cables are used to cover the whole substation, with ground rods placed at the points of intersection. Parts of appliance can be then connected to this existing network, thus creating several parallel channels which provide grounding with low resistance. The network is made of common steel zinc-coated stip, size 30 x 4 mm. When proposing a concept of grounding and adjustment of ground electrodes, we have to take account of grounding requirements, stated according to ČSN standards. The proposed earthing system was created in appropriate size in order to meet all these grounding requirements. These requirements are also mentioned and described in a theoretical part of the Thesis. Second part of the Thesis consists of proposed concept of the grounding itself, together with calculated parameters. The grounding has to be carried out according to both safety regulations and electrical appliance requirements. The issue of grounding substations of power system is resolved by the ČSN standards 33 3201 (“Elektrické instalace nad AC 1kV”), 33 2000-4-41 (“Elektrická zařízení – Ochrana před úrazem elektrickým proudem”) and 33 2000-5-54 (“Elektrická zařízení – Výběr a stavba elektrických zařízení – Uzemnění a ochranné vodiče”) and by the PNE company standards 33 0000-4 (“Příklady výpočtů uzemňovacích soustav v distribuční a přenosové soustavě dodavatele elektřiny”) and 33 0000-1 (“Ochrana před úrazem elektrickým proudem v distribuční soustavě dodavatele elektřiny”). These standards apply to creating a concept of grounding and grounding of new, reconstructed or expanded electrical substations of power system.
Project of Earthing System in 110/22 kV Transfornmation Station
Keywords: uzemňovací soustava; mřížová síť; transformovna; zemní potenciál; zemní odpor; rezistivita půdy; proudová zatížitelnost; dotykové napětí; earthing system; grid network; transformer station; earth potential; earth resistance; soil resistivity; current-carrying capacity; touch voltage