Srovnávací analýza nové zástavby v okolí města Brna - Uličný, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2014)
Diplomová práce se věnuje analýze podkladů pro realizaci nové zástavby v širším okolí města Brna. Práce je rozdělena na část teoretickou a část empirickou. Teoretická část se zabývá vymezením a charakterizací jednotlivých etap realizace stavebních parcel v podobě technických sítí a komunikací na zemědělských plochách (greenfields), určených pro residenční bydlení. V empirické části jsou uvedeny cíle a metodologie výzkumného šetření a je rozdělena na dvě části. První část případové studie se věnuje porovnávání a analyzování nákladů a výnosů developera vybraných lokalit satelitních městeček. V části druhé je upřena pozornost na samotný vývoj ceny pozemků a poukazuje na položky ovlivňující zisk či ztrátu developera. V poslední kapitole se autor práce věnuje tvorbě předběžného výpočtu, pomocí kterého může developer zjistit, zda vybraný projekt satelitního městečka bude úspěšný, nebo nikoli. V závěru diplomová práce poukazuje na důležité faktory, ovlivňující úspěch projektu satelitního městečka.

This master’s thesis deals with analysis of documents for the realization of the new buildings the wider area of Brno. It is divided into the theoretical part and the empirical part. The theoretical part describes defines and characterize different stages of implementation of building plots in the framework of utility lines and roads on agricultural land (greenfields), designated for residential housing. In the empirical part goals and methodology of the research project are mentioned and it is divided into two parts. The first part is devoted to case studies comparing and analyzing the costs and revenues of the developer selected localities of satellite towns. The second part is focused on the actual development of land prices. It points to items affecting profit or loss of the developer. In the last chapter the author of this thesis describes creating a preliminary calculation, which the developer can determine whether a satellite town of the selected project will be successful or not. In conclusion, the thesis points out important factors affecting the project success of the satellite town.
Comparative Analysis of New Developments Around the City of Brno
Keywords: Pozemek; nemovitost; development; developer; vývoj ceny pozemků; investice; ukazatele; sídelní kaše; suburbanizace; greenfields; investiční proces; developerský proces; residenční bydlení; inženýrské sítě; silnice.; Land; property; development; developer; development land prices; investment; indicators; urban sprawl; suburbanization; greenfields; investment process; development process; residential housing; utility lines; road.