Návrh typu modulace pro prostředí s rušením - Bělohlávek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce stručně popisuje základní typy modulačních technik určených pro přenos binárního signálu. Shrnuje výhody i nevýhody použití jednotlivých modulačních technik a představuje možné způsoby modulace a demodulace. Další část se zaměřuje především na stanovení pravděpodobnosti chybného příjmu. Pro každou z modulačních technik jsou vypočteny teoretické hodnoty bitové chybovosti a vyneseny grafické závislosti. V praktické části jsou představeny možnosti prostředí programu Matlab a jeho použití pro měření bitové chybovosti. V prostředí Simulink je sestaven model komunikačního řetězce s přídavným rušením na přenosové cestě a pomocí ovládacího skriptu jsou získány závislosti bitové chybovosti. U některých modulačních technik jsou pak zkoumány jednotlivé faktory ovlivňující tuto závislost. Závěr práce se zabývá porovnáním teoretických a naměřených závislostí a celkovým zhodnocením.

This thesis concisely describes essential type of modulation technique for transmission of binary signal. In introductory part there are summarized advantages and disadvantages for each described modulation technique. There are described proceeding of modulation and demodulation too. Next part is specialized mainly to determination of incorrect receiving probability. For each modulation technique are calculated theoretical values of bit error rate and compiled graph. In practical part there are described possibilities of Matlab platform for measurement of bit error rate. In implement Simulink there is built model of communication channel with additional AWGN channel. Graphs are constructed from simulation data by the help of model’s control script. On selected modulation technique are inspected various elements which are reacted with graph. In finale part there are compared theoretical and measured values and summarized analysis.
Modulation technique design for radio channels with interference
Keywords: modulační techniky; bitová chybovost; BER; Matlab; Simulink; simulace; modulation technique; bit error rate; BER; Matlab; Simulink; simulation