Simulace vlivu zeměpisné orientace na letní klimatickou zátěž vysoce prosklených kancelářských prostor - Soudek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Předmětem diplomové práce je simulace tepelné zátěže vysoce prosklené administrativní budovy společnosti Microsoft na Vyskočilově ulici v Praze. Na základě simulace jsou porovnávány vlivy zeměpisné orientace prosklených stěn a druhy zastínění. Pro přesnější popis vlivu zeměpisné orientace je simulována tepelná zátěž fiktivní místnost o konstatních rozměrech společně s aplikováním různých druhů stínících prvků. Veškeré simulace jsou provedeny v programu TRNSYS 16.1.

The thesis deals with simulation of solar gains in highly glazed administration building of Microsoft company on Vyskocilova Street in Prague. Effects of the geographical orientation and types of shading are compared on the base of the current simulation. For a more precise description of the effect of geographical orientation is simulation of solar gains in fictive office room with constant dimension together with applying different types of shielding. All the simulations are performed in TRSNYS 16.1 software.
Simulation of geographical orientation influence on summer solar gains in highly glazed office rooms
Keywords: Tepelná zátěž; stínící prvky; zeměpisná orientace; slunolamy; žaluzie; Heat loads; shielding; geographical orientation; sun blinds